Întoarcere voluntară a inmigranților

Programul de reîntoarcere voluntară oferă posibilitatea de întoarcere a acelor persoane străine (imigranți, solicitanți de azil, refugiați, persoane cu statut de protecție subsidiară) care doresc să se întoarcă în țara lor de origine și care îndeplinesc condiţiile stabilite.

Gestiunea acestor programe este încredințată organizațiilor non guvernamentale și organizațiilor internaționale specializate în asistența imigranților.

Programele sunt următoarele:

1. Programul de întoarcere voluntară de asistență socială. Adresat imigranților extracomunitari care se află în situație de vulnerabilitate specială testabilă prin intermediul Serviciilor Sociale din fiecare zonă de rezidență sau ONG specializată.

  • OIM, Organizația Internaţională a Migrațiilor, gestionează programele pentru persoanele:
    • În situație de regularitate administrativă
    • În situație de iregularitate administrativă

2. Programul de repatriere voluntară productivă. Adresat imigranților care nu sunt comunitari și care nu sunt obligați să revină în țările lor, ci doresc să pună bazele unui proiect de afaceri la întoarcerea în țara lor. Îl gestioneazăOIM, Organizația Internațională a Migrațiilor/Organización Internacional de las Migraciones.

3. Programul de ajutoare complementare la plata cumulativă și în avans a prestației de șomaj pentru lucrătorii străini non-UE care se întorc în mod voluntar în țările lor de origine (APRE).

Există un număr de asistență gratuită care depinde de Ministerul Muncii și Asigurărilor Sociale care asistă Unitatea de Reîntoarcere Voluntară a Direcției Generale a Migrațiilor: 902 882 120.

4. Câteva țări dispun de programe speciale pentru cetăţenii săi prin intermediul Ambasadelor și Consulatelor